Miksi pysäkkiä korjataan?

Tällaisen pitkän korjausprosessin aikana käy helposti niin, että tekijät vain pakertavat omaa työtään. Maalausurakka näyttää uuvuttavalta, varasto valmistuu kovin hitaasti, ei huvita.

Näköala kapeutuu. Silloin on hyvä, jos pystyy pysähtymään hetkeksi miettimään, miksi me alun alkaen läksimme tähän projektiin. Mikä meitä innoitti? Kun aloitimme kattoremontin 2013 heinäkuussa, pysäkkirakennus oli varsin lohduton näky.

Minä ajattelin, että pysäkki on arvokas rakennus, koska se muistuttaa entisaikojen ihmisten elämästä. Koin pysäkin niiden tarinoiden kautta, joita haastattelemani ihmiset kertoivat. Minulle korostui siis ihmisten arjen historia. Pelastaisimme kylän maisemaan näkyväksi sata vuotta omaa historiaamme. Mukulakivillä seisoskellessa voisi eläytyä salokylien ihmisiin, joille pysäkki oli portti suureen maailmaan.
image
90-vuotias Aino Rautiainen vieraili pysäkillä tyttärensä kanssa sunnuntai-iltana. Pysäkin odotushuone oli hänelle hyvin tuttu paikka, sillä hän on syntyperäinen pöljäläinen. Ajattelin, että juuri tämän takia minä pysäkkiä haluan kunnostaa. Haluan, että maisemassa on jälkiä menneistä sukupolvista ja heidän elämästään.
Pysäkki on jo nyt koonnut jopa satoja ihmisiä piiriinsä. Päivittäin siellä vierailee ihmisiä kaukaa ja läheltä. Sunnuntaina Pöljän kylän kulttuuripolun käveli retkeilijä-bloggaaja Upe Nykänen.
image
Hän viihtyi hyvin pysäkillä ja Pöljällä. Pysäkki on ollut ja toivottavasti tulevaisuudessakin on ihmisten kohtauspaikka. Kyläläisten ja vierailijoiden yhteinen olohuone.
Toisia talkoolaisia saattaa kiinnostaa enemmän rautatiehistoria. Heille erityisesti ne hetket, jolloin liikennepaikka palaa jälleen käyttöön, ovat tärkeitä. Heille tuleva torstai 9.7. klo 18.33 on juhlahetki. Silloin pysäkille puksuttaa oikea höyryjuna.
image
Juna kuljettaa brittiläisiä rautatieharrastajia Suomessa. Pöljän kyläyhdistys kutsuukin kaikkia kiinnostuneita passaamaan höyryjunaa pysäkille. Olkoon tämä yllättävä vierailu esimakua elokuun lättähattu-tapahtumalle.
image
Elokuun 1. päivänä voi hypätä lättähatun kyytiin ja tutustua useisiin alueen historiallisiin kohteisiin.Lisätietoja oheisesta linkistä.Wanhan ajan pysäkki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s