Pöljän pysäkki

PÖLJÄN PYSÄKIN KUNNOSTUSHANKE 2012-

Pöljän pysäkki, oikeammin seisahduslaituri on kuulunut Pöljän kylän maisemaan yli sata vuotta. Bruno Granholmin suunnittelema rakennus on seissut paikoillaan vuodesta 1901. Pöljällä ei ollut pysäkkiä, vaan seisahduslaituri. Vaatimaton rakennus, joita ei ole säilynyt koko maassa kuin kolme. Rakennusta laajennettiin vuonna 1933. Kunnostushankkeen tavoitteena on palauttaa pysäkki vuoden 1933 asuunsa.
Rautatien tulo merkitsi uuden aikakauden alkua. Nyt liikuttiin työnhakuun ja kouluun helpommin kauemmaskin. Karjataloutta kannatti kehittää, kun maito voitiin kuljettaa meijeriin Kuopioon.
Pöljällä toimi useita sahoja ja puutavaran kuljetus ja käsittely toi kylälle työtä ja rahaa. Pöljän kylä ei olisi se elinvoimainen ja vireä kylä, mikä se tänä päivänä on ilman rautatietä ja pysäkkiä. Muistoissa pysäkki on noussut arkista hyötyään merkittävämmäksi, koska se kokosi kuudenkymmenen vuoden ajan kyläläiset yhteen. Pysäkillä tavattiin, kun käytiin postilla ja tuotiin maitotonkat. Se oli kyläläisten olohuone. Kun liikenne 1960-luvulla siirtyi pitkälti pyörille, hiljeni pysäkkikin. Vuonna 1973 Siilinjärven kunta avasi rakennuksessa pysäkkimuseon. Museo toimi 1990-luvulle, mutta sen jälkeen rakennus jäi sivuun ja osin unohduksiinkin.
Pöljän kyläyhdistys osti rapistumaan päässeen pysäkin syksyllä 2013 Siilinjärven kunnalta. Olemme kunnostaneet pysäkkiä kesällä 2013 ja jatkamme projektia voimiemme mukaan. Rakennuksen katto ja ylärakenteet korjattiin kesällä 2013. Vuoden 2014 tavoitteena on turva-aidan rakentaminen tontille, ulkomaalaus ja ikkunoiden entisöinti. Myös tontilla oleva liiteri/varasto on tarkoitus kunnostaa. Saimme hankkeeseen 2014 Suomen Kotiseutuliiton jakamaa seurantaloavusta.
Pelastetun pysäkin avajaisia vietetään 2.8. 2014 klo 11-15. Pöljän pysäkin osoite on Pysäkkitie 50.
Pysäkistä tehdään koko kylän yhteinen kohtaamispaikka, jossa on mahdollista järjestää pienimuotoisia tilaisuuksia ja fiilistellä vanhan ajan rautatietunnelmassa. Pöljän pysäkillä on rento meininki!
Hankkeen etenemistä on mahdollista seurata Facebook-sivulta Pro Pöljän pysäkki sekä remonttiblogista Kuulumisia Pöljän pysäkiltä.
Lisätietoja Pöljän kyläyhdistyksen ry: sivuilta http://www.poljankyla.com sekä Aira Roivainen 050 3546267.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s