Lättähattuajeluja ja kesän suunnitelmia

Pöljän pysäkin remontti on herättänyt kiinnostusta ja innostanut muitakin näiden rakennusten suojeluun. Olemme hämmästyneinä seuranneet Kajaanin eteläpuolella sijaitsevan Kivimäen aseman kohtaloa. Kuva Pasi Utriainen.

image

Aikanaan meilläkin oli jonkun verran vaikeuksia löytää pysäkin suojelulle ja remontoinnille ymmärrystä Liikennevirastosta. Sittemmin yhteistyömme on sujunut oikein hyvin. Kivimäen aseman korjaajalle on hyvin tylysti ilmoitettu, että rakennus on siirrettävä, jos sitä aletaan korjata. Tämä esitys tehtiin muuten meillekin ensin. Kivimäen asema on yhtä kaukana/lähellä rataa kuin Pöljän pysäkki.

Koetamme olla yhteydessä Liikennevirastoon ja näyttää omalta osaltamme, että tällainen kulttuurityö ei ole mitenkään ristiriidassa radanpidon kanssa. Kivimäen kaunis pieni seisahduslaituri on rakenteiltaan säilynyt täysin v. 1904 asussaan. Oheisessa kuvassa Pöljän pysäkki sata vuotta sitten.

image

Kevätlämpimiä odotellessa rilluttelimme Keitele-museon lättähattuajelulla Juankoskelle ja Viinijärvelle. Rautatieromantiikka kiinnostaa Savossa, sillä juna oli täppösen täynnä väkeä, viisi vaunua iloista puheensorinaa ja uutta näkökulmaa maisemiin. Rata kulkee mm. Siilinjärven valtavan apatiittilouhoksen ohi, kipsivuoren sivuitse Nilsiän ja Juankosken maisemissa. Läksimme matkaan komealta Siilinjärven asemalta.

image

image

image

image

Pysäkillä oli hieno tapahtumapäivä 18.4., kun kävelimme Pöljän kulttuuripolun pohjoisen lenkin kohteet. Noin kolmekymmentä kävelijää ja toinen mokoma kävi kahveilla pysäkillä. Kuva Henna Hietainen.

image

Kesääkin on työstetty. Aimo Kääriäinen Keitele-museosta kävi sopimassa kanssamme elokuun lättäajelun yksityiskohtia. Elokuun 1. ajellaan taas nostalgiajunalla. Keitele-museon väki oli ahkeroinut talven aikana yhden uuden vaunun käyttöönsä. Lättä ajelee Siilinjärvi Lapinlahti väliä, ohjelmaa on ainakin Pöljän kotiseutumuseolla, Pöljän pysäkillä ja Asutusmuseolla Alapitkällä. Järjestelyissä on mukana Siilinjärven ja Lapinlahden kunnat ja monet yhdistykset lähialueelta.

Paperitöitä tehdään se, minkä hermo kestää. Valmistelemme Kalakukko ry:lle hakemusta, jolla voisimme viimeistellä kulttuuripolun (viitoitus) ja jatkaa pysäkin välttämättömiä korjauksia. Kotiseutuliiton seurantaloavustuksen käyttöselvityskin meinaa olla pienen yhdistyksen toimiston väelle (lue: sitä ei ole) ylivoimaista.

13.6. pidetään sitten kesäkauden avajaiset pysäkillä. Ohjelmassa kirpputori, wanhojen autojen näyttely ja valokuvanäyttelyn avajaiset. Pidetään näyttelyn aihe vielä salassa, mutta mukavaa on tiedossa!

Piipahdin Toivalan asemalla. Laitetaan loppuun asemanhoitajan asunnosta Bruno Granholmin, Savon radan asemarakennusten suunnittelijan kuva. Toivalan asemalla asuu meidän sielunveli!

image

4 ajatusta artikkelista “Lättähattuajeluja ja kesän suunnitelmia

  1. Sen verran lisäystä tuohon viimeiseen kappaleeseen, että Granholm suunnitteli Savon radan jatkeen asemat, eli Kuopiosta pohjoiseen. Kouvola-Kuopio-välin asemat piirsi Knut Nylander.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s